diumenge, 20 de febrer del 2011

TERGIVERSACIO

L'Aram ha estat molt malalt, a punt de morir, i la seva mare la Marik va prometre que si es posava bo anirien al monestir de Narek a dona les gràcies per la curació. I ara marxem a complir la prometença i viatjaran a quatre monestirs situats en cada punt cardinal del seu estimat país.



El primer punt serà el NORD a la comarca del Ripollés. S'hi troba el monestir romànic de Sta.Maria de Ripoll fundat per Guifré el Pelòs l'any 879 i consagrat per l'abad Oliva l'any 1032. L'element més important és la portalada i la tomba del seu fundador Guifrè el Pelòs, capdavanter de la nissaga de comtes-reis del països catalans. Per tant Ripoll mereix un lloc de privilegi entre tots els monestirs catalans.



El segon punt serà el SUD a la comarca de la Conca de Barberà. El monestir cistercenc de Sta.Maria de Poblet. Les terres per a la seva fundació foren donades perr Ramón Berenguer IV de Catalunya-Aragó a mitjans del segle XII. La primera comunitat que s'ha va establir era dirigida per l'abad Guerau. El seu impressionant conjunt arquitectònic està considerat entre els monuments més importants d'Europa.

                                              
            


El tercer punt serà l'EST a la comarca del Barcelonés, el monestir de Sta.Maria de Pedralbes. Fou fundat per Elisenda de Moncada muller de Jaume II el mes de maig de l'any 1327, per acollir-hi la comunitat de monges clarises. Aquell mateix any pel mes de novembre morí el rei Jaume II i la reina Elisenca va decidir recloure's a Pedralbes en un palauet que es va fer edificar, Va morir al mateix monestir al cap de 37 anys. En aquest monestir s'hi conserven retaules del segle XV i XVI.





El quart punt serà l'OEST, a la comerca de la Noguera, el monestir de Sta.Maria de Bellpuig de les Avellanes, fou eregit l'any 1166 amb l'ajuda de Ermengol VII d'Urgell. Va ser una abadia de monjos anomenats premostratencs. S'hi guarden documents inportants sobre esglésies i monestirs catalans.Hi foren enterrats els comtes d'Urgell Ermengol VII i la seva esposa Dolça. Aquests sepulcres són ara al museu The Cloisters de Bova York. Les despulles però foren retornades al monestir l'any 1967.
                  


Ara la Marik i lAram tornen al seu poble on els esperan l'àvia, les nenes, Vahé i les roses de Trebisonda.




                            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada